Lanolinbehandlet uld - perfekt til det inderste lag...
Lanolin er uldens naturlige fedtstof, der hjælper til at holde ulden ren. Fedtstoffet er meget lig den menneskelige huds fedtstof, og netop derfor er den lanolinbehandlede uld så velegnet til beklædning, der ligger helt ind til huden.
Uld, der er blevet forkælet med lanolin, bevarer også sin naturlige elasticitet og struktur. Lanolin fungerer som en blødgørende og plejende agent, der beskytter uldfibre og forlænger levetiden på uldprodukterne. Det gør lanolineret uld til en behagelig og holdbar løsning.
En af de mest bemærkelsesværdige egenskaber ved lanolin er dens evne til at afvise vand. Når lanolin påføres uldfibre, skaber det en beskyttende barriere, der holder fugt ude og giver ulden en imponerende vandtæt egenskab. Det er derfor ideelt at bruge lanolineret uld i blecovers og overtøj, hvor det er afgørende at beskytte mod lækager og fugt.
Men lanolin gør mere end bare at holde tingene tørre. Det har også naturlige antibakterielle egenskaber, der hjælper med at forhindre bakterievækst og lugtdannelse. Dette betyder, at lanolineret uld kan genbruges flere gange, før det kræver en grundig vask, hvilket gør det til en økonomisk og miljøvenlig mulighed.
Men selvom lanolin giver en vandtæt overflade, betyder det ikke, at luftcirkulationen hæmmes. Lanolineret uld forbliver stadig åndbar og komfortabel, hvilket gør det til en ideel valgmulighed til tøj, tæpper og selvfølgeligt blecovers, hvor komfort er afgørende.
Al uld indeholder lanolin fra naturens side, men hovedparten af lanolinen bliver vasket ud i forbindelse med, at ulden bliver forarbejdet. Man kan siden tilføre lanolin på ny i det omfang det er nødvendigt og alt efter hvilke egenskaber man ønsker produktet skal have.
Forskellige typer lanolinkure
Mange lanolinkure indeholder forskellige vaskeaktive stoffer - anioniske tensider. Du kan selv lave en god opløsning af Urtegårdens 100% ren lanolin eller Lanolin fra Popolini. Indholdet er det samme, emballagen fra Popolini kan dog bruges til meget andet, når dåsen er tom. Du kan også bruge den forblandede lanolinkur fra Ulrich Natürlich.
Lanolinindholdet bør være min 10% og det kan nok diskuteres, om det er en fordel at lanolinkuren indeholder vaskeaktive stoffer. Kloge erfaringer har vist (det her er ikke videnskabelig bevisførelse, blot erfaringer) at lanolinkur der indeholder vaskeaktive stoffer kan spænde lidt ben for sig selv. De vaskeaktive stoffer gør at en del af lanolinen binder sig til sulfaterne i sæben i stedet for til ulden, og dermed får ulden mindre lanolin.
Og i det hele taget, hvorfor tilsætte noget unødvendigt? For det første vasker de fleste ulden før den bliver lanolinbehandlet, og for det andet behøver man ikke behandle ulden hver gang den bliver vasket.
Lanolinens egenskaber
Lanolinen hjælper ulden til at holde sig ren, ved at den går i forbindelse med sved og snavs - og tis, hvis vi taler om blebukser. Man kalder det at forsæbe og det er en proces der sker konstant.
Når ulden er lanolineret, skaber lanolinen en beskyttende barriere omkring uldfibrene, hvilket gør det vanskeligere for bakterier at trænge ind og formere sig. Samtidig hjælper lanolin også med at reducere lugtgener ved at neutralisere lugtmolekyler.
Det er en god idé at lade ulden hvile ind imellem, så processen får fred til at virke - har man f.eks. to par uldblebukser, kan det ene par luftes, mens man bruger det andet par.
Uld er generelt godt til ting der bliver fugtige da uldfibren er hul og derfor kan indeholde en masse væde uden at føles fugtig - skal noget være decideret vandtæt er en god fedtbehandling med lanolin dog nødvendig.
Det giver sig selv at uldblebukser skal behandles, men man kan med fordel også behandle uldundertøj med en let lanolinkur og endda en god uldtrøje, så den er endnu bedre til udendørs brug.