Spring til hovedindhold (tryk på Enter)

1-2-3…i gang med stofbleer

Er du helt ny udi stofbleer? Så kan det sikkert godt virke som en regulær jungle at finde rundt i – bare rolig, det er slet ikke så svært. 

 

Her får du lige nogle nemme tips til hvordan du kan komme i gang, hvis du allerede har taget beslutningen og læst alt det der om miljø, sundhed osv. Nederst får du en lillebitte ordbog over udtryk du nok støder på undervejs.

 

 

1 – Tænk over hvad der vigtigt for dig i forbindelse med brugen af stofbleer

·         Skal det helst være naturmaterialer? Gode bud: Grovia, Blümchen, Popolini, Little Lamb, Imse Vimse og Alvehamn. 

 

·         Skal det helst være supernemt? Gå efter AIO eller lommebleer, begge dele kan gøres klar på hylden, så de bare skal lægges på. 

 

·         Er økonomien er stor faktor? Gå efter et todelt system det kan være Best, Bottom, GroVia AI2 eller Imse Vimse one size, faconsyede stofbleer og prefolds er alle gode for økonomien. Den allerbilligste løsning er firkantede stofbleer med blebuks – kræver lidt mere arbejde, men koster meget lidt. Her kan du komme i gang for 500-1000 kr. 

 

Du kan altid finde en løsning der passer til behovene – og det er helt OK at spørge sig frem hos nogen med erfaring. 

 

2 – Der er jo 1000 mærker og typer – hvad skal jeg vælge?

Nu har du gjort dig klart hvad du lægger vægt på – så her er en ultrahurtig gennemgang af de mest gængse bletyper: 

 

 

·         AIO eller alt-i-en. Ligner en engangsble og bruges på samme måde. Det vandtætte yderlag og det sugende inderlag hænger sammen og det eneste du skal tilføje, er et stykke blepapir. Fin til dagplejen eller vuggestuen.

·         Lommeble. En ble med en lomme mellem det vandtætte yderstof og et stykke foerstof. I lommen lægger du et sugende indlæg og derudover lægger du et stykke blepapir inderst i bleen. Kan snildt ”pakkes” når vasketøjet lægges sammen og er fin i dagplejen eller vuggestuen. 

 

·         AI2 eller alt-i-2. Ofte en separat blebuks med et sugende indlæg der passer til. Generelt en vældig økonomisk bletype, da du ikke skal have så mange blebukser som indlæg. Nem at håndtere og tørrer hurtigt.


·         Faconsyet stofble. En stofble der kræver en separat blebuks. Du kan få mange gode natbleer som faconsyede – når de ikke ”hænger sammen” med blebuksen er mulighederne for at booste sugeevnen i bleen ofte bedre, så du finder netop den kombination der passer til behovet. 

 

·         Prefold. En, som regel, firkantet stofble i f.eks. bomuld, hamp eller bambus. Bruges til at booste en anden ble med eller kan bruges som ble i sig selv sammen med en blebuks. 

 

3 – regel 3 er at der ikke er så mange regler

Ofte er man bange for ikke at gøre tingene rigtigt – og der er naturligvis nogle enkle regler ved stofbleer.  

 

 

·         Der skal altid være både et sugende og et vandtæt lag for, at det fungerer

 

 

·         Stofbleen skal sidde til uden at stramme og give røde mærker 

 

·         …det var vist de regulære regler der er, det var jo ikke så svært..

Du kan blande mærker og indlæg, som det passer dig – og du må gerne bruge et gammelt håndklæde eller en gammeldags stofble, hvis du pludselig står og mangler lidt ekstra ”boost”. 

 

 

4 – se med fingrene 

Det gør det ti gange nemmere at foretage et valg og stille de ”rigtige” spørgsmål, når du har haft nogle stofbleer mellem hænderne. Så kender du nogen der bruger stofbleer, så få lov at se hvordan det fungerer og lån evt. nogle med hjem du kan prøve på dit eget barn. 

 

 

Kender du ikke nogen, kan du til enhver tid låne en prøvepakke med stofbleer hos Ko og Ko – der får du en håndfuld forskellige stofbleer med tilbehør. Pakken kan du låne og bruge hjemme i 14 dage – og der følger rådgivning og svar på dine spørgsmål med i ”handlen”.

 

 

5 – spørg, spørg, spørg 

Igen, kender du nogen der bruger stofbleer, så spørg – de fleste er meget glade for at fortælle. Og kender du ikke nogen så spørg mig! Jeg har haft med stofbleer at gøre i en del år efterhånden, både til egne og til rigtig mange andres børn. 

 

 

Der findes nogle fora og blogs på nettet om stofbleer – og brug dem hvis du kan. Nogle gange er de meget ”nørdede” (skrevet med stor respekt og kærlighed) og kan virke lidt…skræmmende. Men også her gælder, at de stofble-mødre der sidder derinde er ofte meget glade for at fortælle om deres erfaringer og dele deres viden.

 

 

 

Her er nogle steder du kan finde god info om stofbleer:




Hvad har du brug for, for at komme i gang?

Du skal bruge ca. 22-23 stofbleer alt i alt for at vaske hver 2-3. dag. Mange vælger at kombinere lommebleer/AIO med nogle gode natbleer og 1-2 par blebukser. 

 

Et forslag kunne være: 

17-18 lommebleer/AIO/AI2

4-5 natbleer- f.eks. i bambus eller økologisk bomuld

1-2 blebukser i enten uld eller de tynde med PUL

1 pakke indlæg som ekstra booster – altid godt at have

2 pakker blepapir – suppleres efterhånden som de slides op

 

 

Den pakke ville koste omkring 3500-4000 kr – præcise tal afhænger af hvilke bleer du ender med at vælge. Dertil kommer naturligvis vask, hvor man som tommelfinger regel kan regne med en ekstraudgift på ca. 700 kr/år. (2021)

 

 

 

For nogle vil startpakken være nok til hele bleperioden, for andre skal der suppleres undervejs.

 

 

 

En meget kort ordbog over stofble-udtryk du nok vil møde undervejs. 

Booste – øge suge-evnen med indlæg

Strippe – at rense bleerne hvis de begynder at lugte grimt efter vask

Prefold – en enkel stofble, der kan bruges enten som stofble eller som ekstra indlæg