Spring til hovedindhold (tryk på Enter)

Hvorfor skal jeg vælge vaskbare stofbleer?

Hvorfor, hvordan, hvor mange og er det for øvrigt ikke lidt ulækkert?

Lysten til at prøve

…de moderne stofbleer kom til os efter endnu en tur ud til en overfyldt skraldespand med endnu en posefuld brugte engangsbleer. Efter lidt research og prøven os frem blev vi herhjemme enige om, at det var vejen frem - i hvert fald for os. Jo, det betyder da lidt mere vasketøj - ca. en maskinfuld hver 2. dag, men i forhold til det affald og de penge vi sparer er det en lille pris at betale. Og med to småbørn vasker vi alligevel meget.

Hvorfor er det så en god idé?

Der er mange grunde til at vælge vaskbare bleer, men de tre grunde der nok vejer mest er ret solide faktorer:

- sundhed

- miljø  

- økonomi   

Vaskbare stofbleer - miljø

Mange af de stofbleer du kan købe i dag er lavet i økologiske og bæredygtige materialer. De mest benyttede er økologisk bomuld, bambus og hamp. Du kan også få bleer i polyesterfleece, der på trods af at de ikke er økoøko, har deres helt egen berettigelse, da de er et supermiddel mod rød numse.

Økologiske stofbleer afgiver ingen kemi og den kan genbruges eller måske sælges videre efter endt brug. Affaldsmængden er praktisk talt lig nul, men er den helt færdig er den 100% biologisk nedbrydelig – og kan såmænd ryge i komposten.

Ved brug af engangsbleer produceres ca. 1,5 ton affald på en bleperiode - pr. barn! Affald der tager 500 år at nedbryde i naturen p.g.a. alle de forskellige stoffer, der er tilsat bleen, herunder de føromtalte superabsorberede stoffer. Ved brug af stofbleer har du måske 40-50 bleer - der for nogle bleers vedkommende endda kan genbruges. Engangsbleer og sundhed - eller manglen på samme…

Engangsbleer indeholder en række forskellige kemiske stoffer, deriblandt superabsorberende stoffer (SAB), der kan virke irriterende på sart babyhud og som udover at suge tis og afføring til sig opsuger hudens naturlige fugt. Desuden er der tilsat andre stoffer som f.eks. blegemiddel, farvestoffer og evt. parfume. Det er måske gavnligt at vide, at en engangsble i det store hele er lavet af plast, selv det bløde stoflignende materiale der ligger ind mod huden er lavet af plast - som er lavet af råolie. I mange tilfælde indeholder velcroen pvc, der er et hormonforstyrrende stof.

Prøv at forestille dig at være pakket ind i plast de første 3 år af dit liv…nej, vel – det kan da ikke være sundt eller rart. En stofble-far bosat i Egypten fortalte mig for øvrigt, at de lavede en temperatur-test på deres søn. De målte temperaturen i engangsbleen og siden i stofbleen med lanolinbukser udover (læg lige mærke til ordene Egypten og lanolinblebuks) og opdagede at der var 3°c koldere inde i stofbleen - meget interessant...især i lyset af at man mener at høje temperaturer omkring kønsdelene kan have indflydelse på sædkvaliteten hos drenge.

  Og økonomien…

Sidst, men ikke mindst, er der det økonomiske... I en bleperiode på ca. 3 år bruger et barn ca. 6500-7000 engangsbleer. Den koster i gennemsnit ca. 1,75 kr. alt efter størrelse og regner man lidt på det, bliver det 11-12000 kr. Vælger du at bruge miljøvenlige engangsbleer som. f.eks. Naty er prisen op mod 18-19000 kr.

Med stofbleer kommer der en større investering til at begynde med (eller man kan vælge at købe nogle bleer hver måned til man har nok), men den er mere eller mindre engangs. Man kommer til at skulle skifte blebukser ud henad vejen, men mange af bleerne kan bruges i hele perioden - alt efter hvilke man vælger. For hele bleperioden kan man regne med at spare op mod halvdelen af hvad man betaler for engangsbleer - igen alt efter hvilke stofbleer man vælger. Vil du have et blepakke-forslag, så send mig en mail - du kan gøre det direkte her fra hjemmesiden.

Det kan føles som en stor udskrivning, men husk det er en engangsudgift med små løbende justeringer. Og ikke et fast ugentlig beløb, du alligevel bære ud i skraldespanden. 

Er stofbleerne ikke for slidte kan de jo også nedarves eller evt. sælges, så der er stadig penge at spare, når barnets bleperiode er overstået! Vælger du en todelt stofble-løsning eller AIO-bleer der har bestemte størrelser er der større sandsynlighed for at du kan genbruge bleerne til mere end et barn. Onesize-bleer - og her især AIO-bleer- slides væsentligt mere og du kan derfor ikke forvente at kunne bruge dem til mere end et barn. Passer du rigtig godt på dem, kan det naturligvis godt tænkes at de holder i længere tid.


Hvordan kommer du i gang?

Du kan købe en startpakke eller låne en prøvepakke med stofbleer - at låne koster 50 kr. + fragt. Du må naturligvis også gerne kontakte mig hvis du har spørgsmål.

Der er nogle ting, der er gode at have i baghovedet, når du starter med stofbleer - især hvis du har været vant til at bruge engangsbleer. Det tager lidt tid før barnets hud har vænnet sig til de mere naturlige bleer. Som før nævnt opsuger SAB-stoffer i engangsbleer også hudens naturlige fugt, så huden er vant til at producere på højtryk. Det kan derfor godt virke, som om bleerne er ekstra våde til at begynde med. Derudover skal du huske at vaske nye bleer et par gange inden brug, så de suger optimalt - det kender du nok fra håndklæder og viskestykker. Bambus og hamp skal vaskes 8-10 gange inden de super optimalt, bomuld 5-6 gange.

Sidst kan det være godt at prøve sig lidt frem med bleindlæg, for at finde dem der passer dig bedst. De fås fra helt tynde i papir, som man bruger hver gang, til de kraftige i 4 lag frotté, der er gode til natten.

Hvordan fungerer stofbleerne

Spørger man vores generations forældre vil mange sikkert have et lidt anstrengt forhold til stofbleer, men der er sket en kæmpe udvikling på området. Det er ikke længere firkantede stykker bomuldsstof, der skal foldes efter alle kunstens regler, men en ble der i det store hele ligner en engangsble. Man kan få mange typer, men valget ligger i første omgang mellem, om man vil bruge stofbleer, der har det hele i sig selv eller ble og blebukser.

Alt-i-een (AIO) bleerne er det tætteste, man kommer engangsbleer og er derfor de letteste at bruge. De er generelt lidt dyrere, men du skal så ikke ud og købe blebukser ved siden af. 

Med ble og blebukser har man to dele, der tørrer hurtigere - men tager 5 sekunder længere at lægge på. Der findes stofbleer med egen lukning (trykknapper eller velcro) og andre uden lukning, sidstnævnte er nemmeste at bruge med blebuks med velcrolukning.

Bleen skal naturligvis vaskes efter hvert skift, men blebukserne kan holde 1-2 dage. Bruger du uldblebukser kan de holde længe (2-3 mdr) inden de skal vaskes - jo, det passer :-)

Af blebukser er der to typer; faconsyede med lukning og overtræksbukser som f.eks. de fleste uldblebukser. Blebukser med lukning er oftest i polyester med en polyurethan-belægning, en åndbar og vandtæt membran. Den type holder til 3-5x brug inden de skal vaskes. Bruger man uldne blebukser skal de ikke vaskes så ofte, og de er endda bedst og tættest når de er lidt "nussede".

Hvor mange og hvor meget?

Man skal bruge 20-24 stofbleer, 4-5 par blebukser i hver str - eller 2-3 par hvis man vælger de uldne - samt bleindlæg. Man kan både få stofindlæg, der er gode til nætterne, hvor barnet ofte har bleen på i længere tid, og papirsindlæg, der lægges i bleen hver gang og som opfanger eventuelt afføring.    Stofbleerne er ofte one-size og blebukserne bør skiftes ud til passende størrelse efterhånden som barnet vokser - men der må du læse lidt nærmere på den enkelte ble, hvordan det hænger sammen.

Hvordan vasker du bleerne?

Det gælder for alle bletyper og indlæg, at de skal vaskes inden brug - helst et par gange, så suger de bedre. Man kan vælge at vaske bleerne separat eller lade dem følge med i den almindelige vask. Alle bleer kan vaskes ved 60° og bomuldsbleer kan desuden kogevaskes. Kogevasker du bambusbleerne kan de blive hårde. Blebukser tåler alle 60°, og det anbefales ikke at kogevaske dem, da den vandtætte belægning kan blive beskadiget. Der er vaskemærker i alle bleer, så er du i tvivl kan du altid kigge der! For alle bleer gælder det - ingen skyllemiddel! Skyllemidlet lægger sig som en hinde på fibrene og gør at de ikke kan absorbere væden. Man skal regne med at vaske en vask ekstra ca. hver 2-3. dag, hvis man har 20-24 bleer.    

- og sidst men ikke mindst, er det ikke lidt ulækkert?

Nej, såmænd ikke mere end engangsbleer, når du bruger papirsindlæg. Indlægget opfanger afføringen, så du tager bare indlægget og skyller det ud i toilettet, og bleen ryger i en blespand.  Du kan enten gemme stofbleerne tørt eller sætte dem i blød og det er en smagssag hvad du vælger. Under alle omstændigheder bør stofbleer og blebukser ikke ligge længere end 2-3 dage af hygiejnehensyn. Personligt syntes jeg det fungerer bedst, at gemme bleerne i en spand uden låg. Har de være i nærkontakt med afføring, bliver de skyllet op og lagt i en åben pose, så de kan ånde uden at søbe alt andet til. Har du en blespand kan du afhjælpe evt. lugt med at strø bagepulver i bunden, der har virket her hos os.

Har du specifikke spørgsmål, er de måske besvaret i Ko og Ko's stofbleskole - ellers kan du kigge ind på bloggen www.stofbleer.dk

Ko og Ko´s stofble-sortiment:

Hos Ko og Ko har jeg et nøje udvalgt sortiment af bleer, blebukser og bletilbehør fra Blümchen, ImseVimse, GroVia, Little Lamb, BumGenius, Totsbots, Disana, Petit Lulu, Bambooty, Imagine, Best Bottom, Smart Bottom, Thirsties, Babykicks, Ella's House og Popolini - hvor de fleste fås økologiske og mange er prisbelønnede. Jeg har ikke 30+ mærker da det nok vil forvirre mere end det gavner, men her er stort set alle typer og i mine øjne nogle af de bedste indenfor hver slags. Det er et marked der er i rivende udvikling - heldigvis - så der kommer indimellem nye bleer gennem nåleøjet! KLIK HER for at se Ko og Ko´s udvalg af STOFBLEER! Du kan låne en blepakke med 5 bleer og udstyr i 14 dage, så du har en god mulighed for at se, om det er noget for dig - det koster 100 kr at låne pakken samt et depositum på 500 kr, mens du har den hjemme. Læs mere om lånepakkerne her!