Ofte stillede spørgsmål om stofbleer
- finder du ikke svaret på det du leder efter, er du velkommen til at sende mig en mail eller ringe/SMS på 27 57 77 99.
STOFBLEER:
Hvor mange stofbleer skal jeg bruge?
For at være dækket ind så du skal vaske hver 2.-3. dag skal du have ca. 22-24 bleer. Et barn bruger i gennemsnit 6-8 stofbleer på en dag. Derudover skal du bruge 4-5 par pul-blebukser i den rette størrelse eller 2-3 par uldne blebukser.
Kan jeg bruge både stofbleer og engangsbleer?
Ja, det kan du egentlig godt, men det ville fungere bedst for dig hvis du "vælger side". Engangsbleer indeholder superabsorberende stoffer, der effektivt opsuger både tis og hudens egen fugt.
Derfor producerer huden ekstra fugt for ikke at tørre ud. Når du bruger stofbleer behøver huden ikke længere at overproducere, så det tager nogle dage for huden at vænne sig til stofbleerne. I begyndelsen vil stofbleerne derfor være ekstra våde og bruger du kun stofbleer en gang i mellem kommer du ikke over det problem. Du kan dog sagtens bruge en engangsble i ny og næ, f.eks. når I er i byen.
Hvad er forskellen på materialerne?
Stofbleer fås i mange materialer, de mest brugte er:
-
Bomuld - naturmateriale, suger fint, tørrer forholdsvis hurtigt, fås i et hav af tykkelser og typer
-
Bambus - naturmateriale tilsat noget polyester, suger rigtig godt, tørrer langsomt, fås oftest i frotte. Bambusbleer indeholder oftest en smule polyester, der er tilsat for at styrke fibren og gøre bleen stærkere.
-
Hamp - stærkt naturmateriale, suger rigtig godt, tørrer langsomt. Dog ofte hurtigere end bambus.
-
Mikrofleece - Syntetisk, tørrer superhurtigt (tænk på fleecetrøjer). Suger IKKE i sig selv. Fleece er godt til røde numser.
-
Microfiber - Syntetisk og supersugende, må aldrig være i direkte kontakt med huden, da den kan kradse huden op/suger for meget, og giver rød hud.
Hvilken ble skal jeg vælge til natten?
Du skal vælge en ble der suger godt, så den kan holde hele natten. Bambus er generelt et godt valg, da det suger rigtig godt i forhold til f.eks. bomuld. Der er dog naturligvis også rigtig gode natbleer i økologisk bomuld. Se udvalget her
Du kan altid vælge at booste dine bleer med ekstra indlæg i enten bomuld eller bambus og det kan være en god idé at lægge et fleeceindlæg eller silkeindlæg inderst i bleer. Sidstnævnte indlæg transporterer fugten væk fra huden, så bleen ikke mærker så våd. Begge indlæg har samme effekt, silken er det økologiske alternativ til det syntetiske fleece.
Jeg er lige startet, hvorfor bliver bleerne så våde?
Hvis du har været vant til at bruge engangsbleer har huden vænnet sig til det hårde liv som overarbejdende fugtproducent.
Engangsbleer indeholder superabsorberende stoffer, de opsuger både tis og afføring. men også en stor del af hudens naturlige fugt. Huden tvinges derfor på overarbejde, og lige når du går over til stofbleer vil der være en periode på 1-2 uger hvor huden skal vænne sig til de nye - og sundere omgivelser - og i den periode vil bleerne virke dyngvåde. MEN JEG LOVER DIG AT DET GÅR OVER!
Hvordan skal jeg vaske mine bambusbleer?
Stofbleer i bambus skal vaskes ved 60°. For at lette tørringen kan du tørretumble dem kort på lav varme, men de har bedst af at lufttørre. Bliver de tørretumblet for varmt kan de blive hårde. Tørretumbling slider meget på bleerne og er rigtig skidt for miljøet.
Hvorfor er der polyester i bambusbleerne?
Stofbleer i bambus er lavet af en blanding af bambus og polyester fordi bambussen i sig selv ville være for sart til at holde i længden. Bambus er et meget blødt materiale og hvis bleerne var i 100% bambus ville de ganske enkelt falde fra hinanden med tiden - og det gider vi jo ikke ha´! Selve løkkerne i stoffet er lavet af bambus og bundstoffet er af polyester, da det er et meget stærkt materiale. Dermed er bambusbleer et bæredygtigt og baby-numse-venligt produkt, men de er ikke økologiske.
Må jeg tørretumble bleerne og blebukserne?
Jeg vil ikke anbefale at tørretumble hverken stofbleer eler blebukser, da det bruger en hulens masse energi. Men skal du skynde på tørringen kan du give dine bomulds-stofbleer 10 minutter ved middel varme eller dine bambusbleer 10 minutter ved lav varme.
Du bør aldrig tørretumble dine blebukser, da det slider meget på PUL-belægningen. De kan godt holde til det en enkelt gang eller to, men i længden vil de hurtigere blive utætte.
Hvad gør jeg med afføringen?
Det er nemt, hvis du bruger papirsindlæg i dine stofbleer opfanger det klumperne - eller i hvert fald det meste. Papiret er biologisk nedbrydeligt, så du kan skylle det ud i toilettet. Papirsindlæg kaldes også indimellem rispapir - det er det samme!
BLEBUKSER:
Skal jeg altid bruge blebukser?
Ja, med mindre du vælger alt-i-en bleer (også kaldet AIO - all in one) så skal du altid bruge vandtætte blebukser. Bleen er det sugende lag, blebuksen er det lag der holder væden inde i bleen.
Hvilke blebukser skal jeg vælge?
Blebukser fås overordnet i to typer, faconsyede og overtræksbukser.
De faconsyede har lukning foran eller i siden, og lukkes med trykknapper eller velcro. De er gode til bleer der ikke har egen lukning, men kan bruges til stort set alle bleer. De er bedst til faconsyede bleer, altså ikke de gammeldags firkantede stofbleer eller bindebleer. Faconsyede blebukser er ofte i PUL-belagt polyester, men der fås også faconsyede blebukser i uld.
Overtræks-blebukser minder om de gammeldags gummibukser. De er gode til alle bleer de har egen lukning, både faconsyede, firkantede og bindebleer. Overtræksbukser fås i PUL-belagt polyester eller uld.
Er lanolinbukser virkelig tætte, de er jo fyldt med huller...
Ja, de er helt tætte når de er korrekt behandlet med lanolin. Efter nogle måneders brug (som regel 3-4 mdr eller efter to vaske) skal de have en omgang lanolinbehandling igen.
Må jeg tørretumble bleerne og blebukserne?
Jeg vil ikke anbefale at tørretumble hverken stofbleer eller blebukser, da det bruger en hulens masse energi. Men skal du skynde på tørringen kan du give dine bomulds-stofbleer 10-20 minutter ved middel varme eller dine bambusbleer 10 minutter ved lav varme.
Du bør aldrig tørretumble dine blebukser, da det slider meget på PUL-belægningen. De kan godt holde til det en enkelt gang eller to, men i længden vil de hurtigere blive utætte.
ANDRE BLE-EMNER:
Hvordan kan jeg strække budgettet?
Det ultimative for at strække ble-budgettet er naturligvis at sy bleerne selv af gamle cowboybukser og håndklæder samt trævle gamle uldtrøjer op og selv strikke uldblebukser...men mindre kan nu også gøre det.
Du kan meget nemt selv lave indlæg af brugte håndklæder; der er ikke noget der suger så godt som forvasket bomuldsfrotte. Klip 3-5 lag alt efter tykkelse og overlock kanterne, har du ikke overlocker, så lav en forholdsvis tæt zig-zag så de ikke fnuldrer for meget i kanterne.
Du kan nu også forholdsvis nemt selv strikke lanolin-blebukser - du kan få både økologisk garn og opskrift hos Anne Bak i Naturlig Beklædning.
Hvor meget kan jeg spare?
Det kommer helt an på hvilke bleer du vælger og hvad du stiller det i forhold til...Et barn bruger som regel stofbleer i ca. 3 år, og i den tid ca. 7 bleer om dagen. Det giver ca. 7500 bleskift. De billigeste engangsbleer koster ca. 1,25 kr - de miljøvenlige - og dyreste - koster ca 2,5 kr. Det giver en engangsble-udgift på mellem 9.500,- og 19.000,-
Vælger du stofbleer kan du slippe med helt ned til 3-4.000 kr for den billigeste løsning og op til ca. 11.000 hvis du vælger de dyreste hele vejen igennem.
Hvad gør jeg med afføringen?
Det er nemt, hvis du bruger papirsindlæg i dine stofbleer opfanger det klumperne - eller i hvert fald det meste. Papiret er biologisk nedbrydeligt, så du kan skylle det ud i toilettet, men tjek dit afløb. Det er ikke alle der kan klare mosten. Så vil du være på den sikre side, så smid det i skraldespanden, eventuelt efter du har vippet afføringen i toilettet.
Her er en række relevante artikler om stofbleer mm:
Stofbleer - og en fars fortælling
PUL - polyurethan - hvad er det?
Bleers miljøpåvirkning
Uldens fantastiske egenskaber
Har du spørgsmål? Så hold dig ikke tilbage, men spørg! Du kan også kigge ind på stofble-bloggen Stofbleer.dk - Ko og Ko's blog om stofbleer.