Spring til hovedindhold (tryk på Enter)

Hvad er fordelene ved sæbenødder/vaskenødder?

(Skribent: Mette Òsland Pedersen, ex. Ko og Ko) 

Et hudvenligt, kemikaliefrit, effektivt og fuldstændig naturligt middel til tøjvask og rengøring – der oven i købet er billigere end traditionelt vaskepulver. Det lyder for godt til at være sandt, men det skulle da prøves. Vi bruger dem nu konsekvent herhjemme og jeg kan ikke se nogen forskel i renheden på vasketøjet – men min samvittighed er derimod meget renere end før!  
 
Lidt baggrund om nødderne…
Vaskenødderne – eller vaskeskallerne – kommer fra træet Sapindus Mukorosse, der vokser bl.a. i Indien og Nepal. Her har man i mange århundreder brugt skallerne til tøjvask og rengøring. De bruges stadig i høj grad i de fattigere samfundslag, men flere og flere bruger de kemisk fremstillede vaskemidler. Det giver bagslag både i at de sarte øko-systemer omkring floder og vandløb bliver forurenede, men også i at mange sæbenødde-træer bliver fældet, da efterspørgslen ikke er så stor som den har været.
 
Egentlig er det forkert at kalde dem nødder, da det er frugterne, eller rettere skallerne af frugterne man bruger. Skallerne indeholder det meget effektive vaskeaktive stof saponin, som planten producerer, for at beskytte frugterne mod skadedyrsangreb.
 
Hvad er det så disse nødder kan?
Når vaskenødderne kommer i vand frigives sæben. Den er ultra mild og indeholder ingen kemikaler, den kan derfor med fordel bruges til både børn og hyperallergikere. Egentlig burde alt børne- og babytøj vaskes med de milde vaskeskaller, da man derved kunne undgå mange af de allergiske reaktioner, der kommer fra brugen af kemiske vaskemidler.
 
Sæben har ingen særlig duft, men vil man have duft, kan man tilsætte en par dråber æterisk olie i skyllekammeret. Den kan bruges ved alle temperaturer og til al slags tøj, selv uld og silke, og har blødgørende egenskaber så man ikke behøver skyllemiddel – et godt tip til stofblebrugere!
 
Vaskeskallerne indeholder ikke blegemiddel, så det hvide vasketøj kan blive gråt med tiden. Skal det hvide holdes helt hvidt, kan du tilsætte f.eks. PUER - natrium percarbonat blegemiddel, der er et mildt og naturligt blegemiddel.
 
Vasker man en kort vask ved lave temperaturer, kan skallerne genbruges. Efter vask over 60 grader smides skallerne væk. Den nemmeste måde at finde ud af, om der er sæbe tilbage i skallerne er ved at gøre dem våde - er de fedtede kan de tørres og bruges igen – ellers kasseres de, gerne i komposten. Hvis skallerne opbevares hvor der er meget fugtigt, kan de blive mørke og snaskede. Det skulle efter sigende ikke være noget problem – der er endda dem der mener, at de vasker bedre i den tilstand! Finder du nødder inden i skallerne, skal du bare smide dem væk. Det er frugtens kerner og de har ingen vaske-egenskaber.
 
Og hvordan gør du, rent praktisk…
Det er meget enkelt at bruge skallerne… Du lægger 4-5 halve skaller i en lille bomuldspose – den følger som regel med, når du køber skallerne – der så lægges direkte ind i vaskemaskinen med det snavsede tøj. Er vandet meget hårdt hvor du bor, kan du bruge lidt flere skaller, det anbefales at bruge 6-7 halve skaller til hårdt vand, men det kan du jo eksperimentere lidt med. Det er en god idé at brække skallerne i mindre stykker, så de vaskeaktive stoffer hurtigere bliver frigivet. Når maskinen er færdig med at vaske, kan du smide skallerne direkte på komposten eller i skraldespanden.
 
Og, nej du behøver ikke føle dig fristet til at bruge flere skaller, det er ikke nødvendigt – men skulle du overdosere, sker der jo heldigvis ikke noget. Sæben og skallerne er fuldstændigt biologisk nedbrydelige og skader ikke naturen.
 
Men der er mange andre anvendelsesmuligheder…
Saponinen kan bruges til mange andre ting end traditionel tøjvask…Du kan lave et afkog af skallerne ved at koge 8-10 halve skaller i en liter vand i ca. 10 minutter. Når væsken er afkølet sies skallerne fra og du kan bruge det til et utal af rengøringsprojekter. Det kan holde sig i op til ti dage på et køligt sted, hvis det tilsættes lidt citronsyre som konserveringsmiddel. Det er nok ikke noget man gider stå med hver anden søndag, men står den nu på forårsrengøring…
 
Sæben kan f.eks. også bruges som:
-          Opvaskemaskine-sæbe. Put 3-4 skaller i en bomuldspose og sæt det i bestikholderen.
-          Dyre-shampoo, da det er et effektivt middel mod lus og lopper
-          shampoo til allergikere eller andre med følsom hud. Det skulle for øvrigt være et rigtig godt middel mod skæl.
-          Flydende vaskemiddel til sarte stoffer såsom uld og silke
-          Smykker. Presser du en halv citron i sæben kan den bruges til at rense smykker. Brug sæben på en tandbørste.
-          Myggebalsam – skulle være supereffektivt
-          Skadedyrsbekæmpelse (især bladlus) i haven – gad vide hvad dræbersneglene synes om det…det var da værd at prøve.
-          All-round rengøringsmiddel – den naturlige ajax. Jeg har for øvrigt hørt flere steder, at det skulle være godt på trægulve.
-          Bilshampoo, det skulle give samme overfladebehandling som voks, hvor vandet preller af.
 
Det er ren orme-nam-nam
Vaskenødderne er biologisk nedbrydelige og skader på ingen måde naturens egen balance - de er selv 100% naturlige og ikke tilsat hverken pesticider eller anden kemi. Efter brug indgår de i det naturlige kredsløb som orme-nam-nam og lur mig om de ikke også giver rigtig god sphagnum, nu vi er i gang!:) Skallerne er desuden helt giftfri, så det gør ikke noget hvis junior skulle finde på at prøvesmage…
 
Men, når der ikke er noget slemt at sige om vaskenødderne, hvorfor er der så ikke flere der bruger dem???
Jah, det er vist et ægte 64.000 kr. spørgsmål…jeg kendte ikke ret meget til dem før for kort tid siden, og mon ikke det er sagen i en vaskenøddeskal. Jeg kan kun opfordre til at prøve dem, se bare at komme i gang – der er ikke noget at tabe, hverken for dig, for dine børn eller for miljøet, tværtimod…
 
Du kan købe vaskenødderne her Ko og Ko. De koster 119 kr for en pose med 1 kg vaskenødder - de rækker til ca. 150 vaske.  
 
Kilder:

http://www.worldcare.dk/index.php?show=tvaskeskaller&theme=turkis&l1=12&l2=6&l3=0

http://www.soapnuts.com/

http://www.earthsberries.com/why-use-soap-nuts